cad cam programmeur
cnc frezen
werkvoorbereider
cnc laser
cnc kanter
meettechnicus

Kennisbank

Wat is lassen?

Lassen is een techniek waarbij twee producten aan elkaar kunnen worden verbonden. Met behulp van warmte en druk worden materialen samengevoegd en aan elkaar verbonden. Als alleen het toegevoegd materiaal vloeibaar wordt gemaakt heet het solderen. In dit geval wordt het materiaal van het werkstuk niet opgewarmd.
Bij lassen wordt het materiaal van het werkstuk wel vloeibaar gemaakt zodat dit zorgt voor een zo stevig mogelijke verbinding tussen de twee producten. Tijdens het lassen kan er gebruik worden gemaakt van verschillende soorten toegevoegd materiaal. Deze materialen hebben invloed op het las proces. Als een product aan een ander product is gelast is dit niet meer uitneembaar zoals bij een moer/bout verbinding.


Constructiebankwerker Lasrobot Operator/Programmeur

Een lasrobot operator programmeert computer systemen zodat de lasrobot aan kan worden gestuurd door een computer en de voorgeprogrammeerde laswerkzaamheden volledig zelfstandig kan uitvoeren.

MIG/MAG Lasser
MIG/MAG-lassen is de afkorting van Metal Inert Gas / Metal Active Gas. Dit is een specifieke lastechniek die wordt gerekend tot de categorie elektrisch booglassen.
Bij MIG/MAG lassen wordt een constante spanning gebruikt in tegenstelling tot TIG lassen. Deze las techniek is het meest gebruikte lasproces door de snelheid en veelzijdigheid.

TIG Lasser
TIG-Lassen is een lastechniek die staat voor Tungsten Inert Gas. Ook deze lastechniek behoort tot de categorie booglassen en deze techniek werkt met een niet afsmeltende elektrode. Bij dit lasproces wordt een constante stroomsterkte gebruikt. Met TIG-lassen kan een zeer hoge laskwaliteit worden bereikt.

Pijpfitter
Als pijpfitter onderhoud en installeer je pijpleidingen aan op apparaten. Werkzaamheden van een pijpfitter zijn: Het lassen van pijpen, Het solderen van pijpen en flenzen lassen aan pijpen (flenzen is het monteren van twee pijpen door middel van bouten en moeren).

Wat is verspanen?

Verspanen is de benaming voor alle vormen van materiaal bewerken. Verspanen kan met de hand maar ook door middel van machines waardoor er spanen ontstaan (afval).
Met behulp van verspanen wordt een product kleiner of verandert het van vorm, ook neemt het gewicht en de massa van het basisproduct af.
Een voorbeeld van verspanen is een timmerman die met een schaaf een deur passend maakt in een kozijn.
Enkele vormen van verspanen zijn frezen en draaien en worden in onderstaande tekst toegelicht.

Soorten Metaal
Er zijn tientallen soorten metaal en al deze metaal soorten kunnen worden verspaand. Voorbeelden hiervan zijn RVS (Roestvast Staal), ijzer, aluminium, staal en messing. Andere soorten metaal zoals: koper, chroom en exotische metalen zoals titaan en titanium kunnen ook worden bewerkt.

Frezen
Frezen is een verspaning techniek waarbij een frees een bewerking uitvoert op een bepaald product. Het product zit vast in een klem en de frees beweegt zich om de gewenste vorm te geven. Tijdens het frezen wordt gebruik gemaakt van roterend gereedschap. Frezen wordt vooral gebruikt in de hout, metaal en kunststofverwerkende industrie. Een frezer is iemand die zich specifiek bezig houd met producten van metaal. Hier mee wordt bedoeld dat de CNC frezer sleuven, groeven, randen enzovoort in metaal aanbrengt met een frees.
Frezen valt onder te verdelen in twee verschillende categorieën:

Conventioneel Frezen
Het conventioneel frezen is oudere freestechniek waarbij er freesbanken worden gebruikt die met de hand bediend moeten worden. Bij deze vorm van frezen is er wel een voeding aanwezig waar de assen automatisch kunnen worden uitgezet maar de afstand die moet worden afgelegd wordt door de bewerker gedaan.
CNC Frezen
De betekenis van CNC Frezen is Computer numerical control. Deze manier is een modernere variant van het conventioneel frezen en wordt gedaan op freesmachines die computergestuurd zijn. Deze manier van frezen is nog sneller en nauwkeuriger dan de conventionele.

Draaien
Draaien is een andere manier van verspanen waarbij een product dat verspaand moet worden in een klem wordt geplaatst. Door middel van de klem wordt het product vast gezet en draait het met snelheid rond. Een groot verschil tussen draaien en frezen is dat het product bij draaien mee beweegt en het product bij frezen vast zit en alleen de frees beweegt.
Onder draaien vallen verschillende technieken die in onderstaande tekst staan beschreven:

Conventioneel Draaier
Als conventioneel draaier werk je met machines waarmee je cilindervormige producten maakt. Deze producten worden aan de hand van technische werktekeningen gemaakt. Hierbij meet en controleer je de producten met meetgereedschap.

CNC Draaier

Een CNC-draaier is een vorm van verspanen in hout, metaal of kunststof met behulp van een computergestuurde freesmachine. CNC-draaiers zijn meestal verantwoordelijk voor de volgende gevallen:
- Verrichten van onderhoud aan draaibanken en freesmachines.
- Het slijpen of afbramen van producten.
- Uitvoeren van controles
- Instellen en selectie van de geschikte gereedschappen
- Technische tekeningen lezen
- Aanpassen van de CNC-programma’s
- De bewerkingsvolgorde bepalen
Als CNC-draaier werk je met computergestuurde verspaningmachines, Deze machines zijn vaak geprogrammeerd met een CAD/CAM-systeem. Een aantal belangrijke frees besturingssystemen zijn: Siemens, Mazatrol, Fanuc en Heidenhain.

Carrousel Draaier
Als carrousel draaier stel je programma’s zelf in en ben je hier verantwoordelijk voor. Een carrouseldraaibank is een verticaal opgestelde kopdraaibank met de voordelen van een kopdraaibank maar geen belasting op buigen van de spil. Er zijn carrouseldraaibanken waar op je de mogelijkheid hebt om met meerdere beitels te werken.

Kotteraar
Met de bewerkingstechniek kotteren staat het werkstuk stil en draait de beitel mee. Kotteren wordt gedaan als het voorwerp qua vorm niet past in een draaibank.


Montage, Service & Onderhoud

Allround monteur
Het leveren en installeren van apparaten kan belangrijk zijn voor een organisatie maar het monteren is misschien nog wel belangrijker. Als monteur zorg je voor service en onderhouden en voorkomende klimaatinstallaties in woningen en bedrijfsgebouwen.

Assemblagemonteur
Een assemblagemonteur assembleert machines aan de hand van tekeningen en instructies. Tijdens de bouw van deze machines krijgt een monteur te maken met: elektrische, pneumatische, hydraulische en mechanische werkzaamheden. Deze werkzaamheden zijn vaak in de binnendienst maar ook mogelijk in de buitendienst. Het gaat dan om het monteren, testen en in bedrijf stellen van verschillende installaties.

Werkvoorbereiding & Calculatie
Een werkvoorbereider is iemand die in de technische branches zorgt voor het ondersteunen, calculeren en voorbereiden van werkzaamheden. De werkvoorbereider is verantwoordelijk voor de werktekeningen, planningen, werkinstructies en inkoop van materialen. Binnen de werkzaamheden zijn er specifieke deelfuncties: planner, calculator en technisch tekenaar
Werkvoorbereiders zijn meestal werkzaam bij technische bedrijven, aannemersbedrijven, ingenieursbureaus of architectenbureaus.

Leidinggevend

Meewerkend voorman
De term voorman is een benaming die meestal in de industrie wordt gebruikt. Alhoewel de functie ook in andere branches wordt gebruikt zoals de zorg of de zakelijke dienstverlening of zorg. De term voorman komt vaak voor als het gaat over ploegendiensten in fabrieken. De voorman wordt ook wel de shift leader of ploegleider genoemd. De voorman heeft de leiding over een groep uitvoerende medewerkers. Dit kan een volledige taak zijn maar soms werkt de voorman ook zelf mee.

Productieleider
De voorman is vaak de rechterhand van de productieleider. De werkzaamheden van de productieleider zijn: het maken van planningen, analyses, het voeren van functioneringsgesprekken en denkt na over productieconcepten. De productieleider is regelmatig aanwezig op de werkvloer al hoe wel de voorman zorgt dat de uitvoerende taken gebeuren.


Bedrijfsleider
De bedrijfsleider is de leidinggevende van het bedrijf. De bedrijfsleider moet over alle zaken van het bedrijf op de hoogte zijn en hier voldoende kennis van hebben. Denk bijvoorbeeld aan: productie, inkoop, sales en personeel. De bedrijfsleider is de eindverantwoordelijke in een bedrijf en staat dus boven de productieleider.

Verkoop & Advies


Account manager
Als account manager werk je als intermediair tussen de klant en organisatie die jij vertegenwoordigt. Een accountmanager beheerd accounts of te wel klanten en het vak is in feite een combinatie van relatiebeheer en sales. Het werven en adviseren van nieuwe klanten valt ook onder de werkzaamheden.
Andere werkzaamheden zijn:
- analyseren van de markt en opstellen van strategisch accountplan
- Het benaderen van potentiële klanten en het geven van presentaties
- Het onderhouden van bestaande klanten relaties
- Is het eerste aanspreekpunt tussen de consument en bedrijven.
- Behoefte creëren bij de consument.
- Het volgen van trends en ontwikkelingen.

Medewerker bedrijfsbureau
Een bedrijfsbureau medewerker is een binnendienst functie waarbij je verantwoordelijk bent voor:
- De voorbereiding/verwerken van orders
- Het optimaliseren en behouden van een bepaalde service graad.
- Het eerste aanspreekpunt voor de consument
- Het analyseren/afhandelen van klachten

Ongesorteerd

WTB monteur
Een WTB monteur staat voor: Werktuigbouwkunde monteur en is actief in een van de volgende vakgebieden:
- Energie- en aandrijftechniek
- Machinebouw
- Olie- en gaswinning
- Onderzoek en toepassing
- Staal- en constructiebouw.
WTB monteurs houden zich bezig met de volgende werkzaamheden: repareren, controleren en afstellen van machines en het uitvoeren van onderhoud.

Gereedschapmaker/matrijzenmaker
Een matrijzenmaker is een gereedschapmaker en bankwerker die vaak op specifieke afdelingen werkt. Je maakt onderdelen van mallen of matrijzen en bouwt de onderdelen samen tot een matrijs. Een matrijs is een holle gietvorm.

Cad-Cam, Ontwerp & Tekenen

Computer-Aided Design: CAD is een afkorting die regelmatig terug komt in de techniek. CAD tekeningen worden gemaakt met het programma AutoCAD dat erg bekend is onder tekenaars en ontwerpers. CAD wordt gebruikt in verschillende vakgebieden. Denk hierbij aan constructeurs, engineers en ontwerpers. Zo wordt CAD toegepast in de architectuur, bouwkunde, civiele techniek en stedenbouw.

Kwaliteit

Een kwaliteitscontroleur waarborgt de kwaliteit van bepaalde producten en zorgt ervoor dat een grondstof, halfproduct of eindproduct aan de wettelijke en procedurele eisen voldoet. Een kwaliteitscontroleur opereert de controle binnen een kader van strakke procedures. Zo staat het bijvoorbeeld vast als er een steekproef moet worden uitgevoerd en geeft de controleur advies aan de hand van deze resultaten. Als de kwaliteit niet binnen het kader valt kan het wel eens voor komen dat de productie stop moet worden gezet.

Contact opnemen

Wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!